LED Aydınlatma Hakkında Neler Biliyorsunuz ?
Elektronik devre elemanı olarak, ışık yayan bir diyot çeşidi unvanı ile hayatımıza girdiğinde, işlerin bu noktaya gelebileceğini belki herkes tahmin edemiyordu. LED’ler hayatımıza girdiğinden beri aydınlatma artık çok daha uygun fiyatlı, daha uzun ömürlü ve çevreye daha duyarlı!
Light Emitting Diode ya da Türkçesi ile “Işık Yayan Diyot”.. en bilinen adıyla LED! LED’ler hayatımıza girdiğinden beri aydınlatma artık çok daha uygun fiyatlı, daha uzun ömürlü ve çevreye daha duyarlı. Artık evlerimizde ampullerimizin bile yerini alan LED Aydınlatma ve faydalarını sizler için inceledik.
Öncelikle LED, bir yarı iletkendir. Elektronik devre elemanı olarak, ışık yayan bir diyot çeşidi ünvanı ile hayatımıza girdiğinde, işlerin bu noktaya gelebileceğini belki herkes tahmin edemiyordu. Ama LED ışıklandırmalar, potansiyellerini o zamanlarda da ispatlamıştı. Birincisi, üzerlerinden akım geçtiğinde foton yayıyorlardı, silikon bazlı yarı-iletkenle eklentilenen kimyasala göre yaydıkları renkler değiştirilebiliyordu. Yani LED’ler aslında gerçek anlamda renkli ışığı yayıyorlardı. Kırmızı, mavi, sarı ve beyaz ışık!
Ama LED’i özel kılan renklerin aslını üretmesi değildi elbette, sarfedilen enerjinin %90’ını ışığa çevirebilmesiydi. Bu özelliği ile aydınlatma elemanları arasında, en az enerji ile en çok ışık üreten materyal olması evlerimizin her köşesinin LED Aydınlatmalar ile ışıklandırılması ile son buldu. Örnek olarak, bir Akkor Flamanlı Lamba 75 W enerji ile elde edebildiği Işık şiddetine bir LED Lamba tamı tamına 12 W ile ulaşabiliyor! Üstelik LED Lamba, Akkor Flamanlı Lamba’dan neredeyse 50 kat daha uzun süreli kullanım ömrüne sahip! Diğer aydınlatma ürünleri gibi cıva ve sodyum gibi kimyasalları yaymıyor, yanma sönme yapmıyor, böylece insan sağlığına da faydalı bir aydınlatma seçeneğine dönüşüyor. Enerjiyi ısıya çevirmiyor, böylece küresel ısınmaya negatif etkilerde bulunmuyor.
Özetle, LED Aydınlatmalar 21.yy dünyasını aydınlatacağa benziyor.